Story branding luxemerken vs. massamerken

“Ultra-luxe producten onderscheiden zich van gewone producten door hun unieke esthetiek. Een verklaring voor de kwaliteit kan het best worden beschreven door het weglaten van woorden, gevolgd door fysiek bewijs en presentatie. De identiteit van het merk moet gemakkelijk worden bevestigd door een unieke, zintuiglijke ervaring.”, aldus Adriaan Brits, die een onderzoek deed naar de globalisering van luxe merkculturen.

Het hierboven genoemde citaat van Adriaan Brits verklaart het verschil tussen conventionele producten en zeer wenselijke producten.

De focus van massamerken ligt op de verkoop van producten met alle basisconcepten (d.w.z. product, prijzen, kanalen, segmenten, advertenties en promoties). Dit in tegenstelling tot de manier waarop luxemerken worden verkocht.

Luxeproducten worden verkocht om hun unieke esthetische kenmerken en hun waarden. Luxemerken vereisen een zeer specifieke benadering van merkbeheer en marketing.

Het innovatieve marketingmodel voor luxemerken

Ervaring vormt een essentieel onderdeel van het marketingmodel voor luxemerken. Luxegoederen moeten op zichzelf staan. Elk merk moet op de markt worden gebracht als een uniek product. Het mag niet worden gepositioneerd ten opzichte van een concurrerend merk.

Luxemerken symboliseren dromen. Daarom moet het merk niet toegeven aan de wensen en behoeften van de consument. Het merk moet de standaard zetten voor de ambities van de consument.

Daarnaast hebben luxemerken een wereldwijd bereik nodig.

Er zijn veel redenen waarom het traditionele marketingmodel niet werkt voor de verkoop van luxemerken. Hier zijn enkele van de belangrijkste redenen:

1. Een luxemerk is geen basisbehoefte

Bij het traditionele marketingmodel luistert het merk naar wat de consument wilt en positioneert vervolgens zichzelf daarnaar, zodat het relevant is voor zijn doelgroep. Met andere woorden; het merk ontwikkelt zich om te voldoen aan de behoeften van de beoogde doelgroep.

Dit marketingmodel werkt niet voor luxemerken, omdat deze niet worden beschouwd als onderdeel van de essentiële kosten van levensonderhoud. Daarom, zoals hierboven vermeld, moet het luxemerk zichzelf vestigen als een wenselijke droom, iets om te bereiken om als echt succesvol te worden beschouwd.

2. Een luxemerk vereist geïndividualiseerde marketing

Elk luxemerk is een individueel, uniek merk. Om die reden bestaat de marketingstrategie en campagnes ​​uit de inhoud die de potentiële klant een unieke, geïndividualiseerde ervaring biedt. Het moet zichzelf niet vergelijken met andere luxemerken, ook al bevinden ze zich in dezelfde niche. De consument moet het merk verlangen naar wat het is, niet naar hoeveel beter het is dan zijn concurrenten. De service en klantgerichtheid zijn essentieel.

3. Bij luxemerken draait alles om hun mysterieuze aura

Luxemerken hebben een rijk merkerfgoed omdat er altijd een verhaal is over hun oprichter en inspiraties. De marketing, taal en visuele communicatie is daarom heel anders dan de massamerken. Luxemerken worden rondom de lifestyle en identiteit gecreëerd.

Het besteedbaar inkomen van de welgestelde kopers is zeer hoog, evenals de plasticiteit. Ze zullen niet worden getroffen door economische ups en downs. Zeer welvarende consumenten zullen altijd kopen, ongeacht de economische situatie. Voor de luxemerken is de concurrentie minder gebaseerd op het product, maar meer op service, gemak en verfijndheid. Het zijn de nette, witte handschoenen van de butler die het grote verschil maken. Over het algemeen kun je stellen dat luxemerken vooruitstrevend zijn en vaker aan innovatie doen. Tegelijkertijd stellen ze zich conservatiever op dan massamerken.

Scroll to top