Wat wordt er precies bedoeld met de termen ‘merk’, ‘branding’ en ‘merkidentiteit’? Je hebt deze termen ongetwijfeld dagelijks voorbij zien komen op social media. Maar wat betekenen ze precies?

Regelmatig gebruiken mensen deze woorden door elkaar heen. Tevens wordt branding vaak in verband gebracht met marketing. Daar zit zeker wat in, maar branding en marketing zijn niet hetzelfde.

Hoe zit het dan wel? Ik zal het je vertellen door middel van een aantal vragen die ik ga stellen.

Wat is jouw favoriete merk?

Grijp de eerste naam die te binnen schiet.

Heb je hem al? Zo ja, waarom is dit jouw favoriete merk?

De voornaamste reden waarom je aan dit merk denkt, is omdat je het gevoel hebt dat de waarden van het bedrijf in lijn zijn met die van jou. Om deze reden ben jij loyaal aan het merk en spendeer je graag je geld aan dit bedrijf.

Mensen worden verliefd op merken die op een dieper niveau tot hen spreken dan concurrerende merken. Een merk is een reeks van onderscheidende percepties, ideeën en gevoelens die mensen hebben over een bedrijf. Deze elementen zijn onaantastbaar.

Hoe wordt een merk gemaakt? Juist, door branding.

Als consument realiseren we ons vaak niet wat er nodig is om een sterk en memorabel merk te maken.

Dat brengt ons bij branding: alle acties die jij onderneemt om bekendheid en reputatie op te bouwen binnen jouw bedrijf.

Er zijn veel dingen die een rol spelen bij het maken van een merk. Het design speelt bijvoorbeeld een essentiële rol binnen dit proces. Een sterk merk ontstaat alleen als een bedrijf, de ondernemer, authentiek is. Branding is een zeer persoonlijk proces en daarom altijd maatwerk.

Hoe kun je deze acties omzetten tot een succesvol merk? Dit doe je namelijk door zichtbaar te worden met jouw merkidentiteit.

Maak je bedrijf dus zichtbaar met een sterke merkidentiteit.

Onder de merkidentiteit worden de tastbare uitingen van het merk verstaan. Een merkidentiteit verzamelt de unieke elementen en verenigt ze in een vast systeem, namelijk: de basis van jouw onderneming.

Hoe duidelijker, specifieker en coherenter deze elementen zijn, hoe groter de kans is dat jij je kunt onderscheiden en beter herkend wordt.

Een merkidentiteit is tastbaar en spreekt de zintuigen aan. Het voedt herkenning, versterkt differentiatie en maakt grote ideeën en betekenis toegankelijk. Het is het meest tastbare en bruikbare deel van wat een merk maakt.

Denk hierbij aan copywriting en de juiste beelden die gebruikt worden om jouw merk te ondersteunen. Jouw website en logo vormen tevens een onderdeel van jouw merkidentiteit. Door middel van goede teksten, beelden en jouw (uiterlijke) presentatie, vertel je het verhaal over je merk. Dit wordt ook wel storytelling genoemd. Tijdens de storytelling pas je een bepaalde tone of voice toe. De tone of voice geeft namelijk aan hoe je dit precies vertelt. Heb je een zakelijke uitstraling of ben je juist vriendelijk en sportief?

Met de tone of voice trek je een bepaalde doelgroep aan.

Onder deze doelgroep bevinden zich je klanten. De mensen die klanten van jou worden, voelen zich aangetrokken tot de manier hoe jij ze toespreekt. Tegelijkertijd voelen ze de connectie omdat jouw verhaal hen raakt tot de kern, namelijk hun kernwaarden. Op het moment dat dit gebeurt, ontstaat er loyaliteit. Loyaliteit betekent dat mensen fan worden van jouw merk. De kans is heel groot dat ze herhaalaankopen doen. Jouw merk is dan een onderdeel geworden van hun identiteit.

Als ondernemer is het jouw doel om je klanten te raken met jouw verhaal en product. Jouw klanten zorgen voor jouw inkomsten, en dus het bestaan van jouw bedrijf. Wil je blijven groeien als ondernemer en duurzame resultaten behalen, dan zul je continu moeten blijven investeren in branding.

De branding bepaalt hoe je de marketing en sales uitvoert. Als je branding op de juiste manier inzet in combinatie met goede marketing en sales, zul je een constante stroom aan inkomsten bereiken. Deze drie pijlers zijn jouw bron van inkomsten. Maar het begint altijd bij branding. Daarom is investeren in branding noodzakelijk voor iedere ondernemer.

2 Comments

 • Tomas Wire
  Posted juni 13, 2017 3:16 pm 0Likes

  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

  • Ann Wire
   Posted juni 13, 2017 3:16 pm 0Likes

   Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
   Ut enim ad minim veniam, quis nostrud.

Comments are closed.

Scroll to top